Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Ο νεαρός Πακιστανός Σαχτζάτ Λουκμάν γεννήθηκε το 1986. Ζούσε στην Ελλάδα έξι χρόνια. Τον μαχαίρωσαν την ώρα που έφθανε στη δουλειά του. Δούλευε στις λαϊκές αγορές. Ξεκινούσε από το Περιστέρι όπου κατοικούσε, στις 2.30 για να φθάσει, μία ώρα μετά, στον εργοδότη του, στα Πετράλωνα. Και να φορτώσει τα πορτοκάλια.
«Είχε ροζ κάρτα τον τελευταίο μήνα δούλευε στη λαϊκή», λέει ο φίλος του Ομάρ. «Σήμερα δεν ήρθε», είπε ο εργοδότης του «Είχε ροζ κάρτα τον τελευταίο μήνα δούλευε στη λαϊκή», λέει ο φίλος του Ομάρ. «Σήμερα δεν ήρθε», είπε ο εργοδότης του «Σήμερα δεν ήρθε», απάντησε ο εργοδότης του στους τρεις Πακιστανούς συγγενείς του, με τους οποίους μοιραζόταν το δωμάτιο στην οδό Λαχανά 48, στο Περιστέρι. Ο 25χρονος συγκάτοικός του, Ομάρ, λέει ότι ο Σαχτζάτ ζούσε νόμιμα:«Είχε πάρει ροζ κάρτα, προσωρινής παραμονής. Τον τελευταίο μήνα δούλευε στη λαϊκή. Πριν ήταν φύλακας εργοταξίου στον Ασπρόπυργο. Το εργοτάξιο έκλεισε».
Ζούσε 8 αδέρφια
Λέει ότι «ζούσε πολύ δύσκολη ζωή. Είχε οχτώ αφέλφια. Επαιρνε 20 ευρώ μεροκάματο και τα έστελνε στο Πακιστάν για να παντρευτούν οι αδελφές του. Ελεγε συχνά ότι ποτέ ο ίδιος δεν θα καταφέρει να κάνει οικογένεια και να ζήσει σαν άνθρωπος».
Περίπου 800 ρατσιστικά χτυπήματα εναντίον Πακιστανών σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως καταγγέλλει ο Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας. Αναφέρεται μάλιστα στο τελευταίο περιστατικό, που σημειώθηκε στο Μαρούσι πριν από δύο μήνες, τονίζοντας ότι: «Δύο Πακιστανοί χαροπάλευαν μέρες. Είναι ο πέμπτος νεκρός Πακιστανός».

ΣΥΡΙΖΑ – υπουργείο
Για άγρια ρατσιστική δολοφονία μετανάστη από ακροδεξιούς εγκληματίες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού. Προσθέτοντας ότι: «Τυχόν απόπειρα συγκάλυψης του χαρακτήρα της αποκρουστικής πράξης, με κατασκευασμένα επιχειρήματα όπως “διαπληκτισμός”, θα βαρύνει όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποινικά όσους το επιχειρήσουν».
Ακολούθως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική εκμετάλλευση που φθάνει «στην καπηλεία της απώλειας ανθρώπινης ζωής. Παριστάνει πως αγνοεί ότι η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους δράστες του απεχθούς εγκλήματος ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνταγματική υποχρέωση είναι μία: νομιμότητα παντού».
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι των Ανω Πετραλώνων, που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα, μιλούσαν, χωρίς αμφιβολία, για άγριο ρατσιστικό έγκλημα. Εκφράζοντας έκπληξη και θυμό: «Η περιοχή των Ανω Πετραλώνων, που βρίσκεται κοντά στου Φιλοπάππου, παραδοσιακά στηρίζει τα κόμματα της Αριστεράς.
»Οι κάτοικοι συμμμετέχουν στα κινήματα. Δεν υπάρχουν περιστατικά ρατσιστικής βίας στην περιοχή», λέει η Μαρία Κοντογιώργου, κάτοικος του 3ου διαμερίσματος.
Θυμός στα Πετράλωνα
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Μερκούρη, συμμετείχαν περισσότεροι από πεντακόσιοι κάτοικοι, μέλη αντιρατσιστικών και πολιτικών οργανώσεων. Υποστηρίζοντας ότι «θεωρούμε αναγκαία τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διότι δεν εμπιστευόμαστε τις αρχές». Ζητούν την τιμωρία των δραστών «για να σταματήσουν τα ρατσιστικά εγκλήματα».
Στην πορεία που ακολούθησε πέρασαν από το σημείο της δολοφονίας, στάθηκαν και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το ρατσισμό στους περαστικούς και τα καταστήματα.
«Η διαφαινόμενη απόπειρα συγκάλυψης δεν θα περάσει. Για το άγριο ρατσιστικό έγκλημα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι», λένε μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» του τοπικού διαμερίσματος.
Πηγη:enet.gr