Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα η δίκη για τη δολοφονία Λουκμάν από χρυσαυγίτες


  Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
 Σήμερα Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη των δύο χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 ενώ πήγαινε με το ποδήλατό στη δουλειά του. Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται από τις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια, στη Λ. Αλεξάνδρας & Λουκάρεως, η οποία διοργανώνεται από την Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τονίζει πως «δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χ.Α ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό».Εξάλλου, οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος επισημαίνουν πως από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ χτύπημα που παραπέμπει σε τάγματα εφόδου.Η δίκη ξεκίνησε στις18 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με κατηγορούμενους, τον 29χρόνο Χρήστο Στεργιόπουλο και τον 25χρονο Διονύση Λιακόπουλο. H δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν εντάσσεται και στη δικογραφία της υπόθεσης για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Στην αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Πακιστανική Ενότητα Ελλάδας «Η Ενότητα». Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει ότι είναι ανησυχητικές «οι μεθοδεύσεις για υποβάθμιση των πειστηρίων που συνδέουν τους δολοφόνους με την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί».


Όπως επισημαίνει η Κίνηση, «δημιουργεί ερωτηματικά η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου με ψήφους 2-1 στις 21/12/2013, μετά από διαφωνία του εισαγγελέα με τις εφέτες ανακρίτριες που ερευνούν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, να μην κριθούν προφυλακιστέοι οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος την ώρα που δικάζονται για τη δολοφονία Λουκμάν. Είναι μια ενέργεια αντίστοιχη με τη μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου».
Από την πλευρά του το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας -που αποτελείται από 34 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς οι οποίοι παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε θύματα ρατσιστικής βίας- αναφέρει πως «ο τρόπος και τα μέσα τέλεσης της συγκεκριμένης δολοφονίας καθώς και η ετοιμότητα με την οποία έδρασαν οι κατηγορούμενοι προσιδιάζουν στο modusoperandi ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις λεγόμενες "οργανωμένες ομάδες κρούσης".
Ειδικότερα, το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι «μετά τη σύλληψη των δύο δραστών με τα όπλα του εγκλήματος, έγινε έρευνα στα σπίτια τους, όπου βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής και οπλοστάσιο που σαφώς προσιδιάζει σε ομάδες οργανωμένης ρατσιστικής βίας». Παρόλ’ αυτά, «δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό».
Επιπλέον, το Δίκτυο αναμένει, όπως σημειώνει, «από το δικαστήριο να συνεκτιμήσει, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής, τη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης “από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου”, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου στο στάδιο αυτό».
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου