Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Λίγο μετά τις 10 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο που μετέφερε τους 16 διασωθέντες από το ναυάγιο του σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου αγνοούνται δώδεκα άτομα.

Ορισμένοι από τους μετανάστες υποστήριξαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έδεσε το σκάφος τους με σκοπό να το μεταφέρει πίσω στα τουρκικά ύδατα, κάτι που διαψεύδεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ένας άνδρας που αγνοείται η οικογένειά του δήλωσε ότι οι λιμενικοί τους εμπόδισαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος

«Nα θάψουμε τους νεκρούς μας»

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν. Οι διασωθέντες κατήγγειλαν το λιμενικό που όχι μόνο ουσιαστικά αναποδογύρισε το σκάφος στην προσπάθειά του να το ρυμουλκήσει μακριά από τα ελληνικά σύνορα αλλά δυσκόλευε τους ναυαγούς να ανέβουν στο σκάφος του. Υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για λιμενικούς που χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους προκειμένου να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να ανέβουν στο σκάφος του λιμενικού ή να ρίξουν σωσίβια προς τους υπόλοιπους ναυαγούς. Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι γυναίκες και παιδιά.
Οι διασωθέντες ζήτησαν από το ελληνικό κράτος, το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε φυσικά, να συνεχίσει τις έρευνες για τις σορούς των αγνοουμένων προκειμένου να θάψουν τους νεκρούς τους.
Οι πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά πριν απο λίγο, με το πλοίο "Διαγόρας", στην πύλη Ε1. Ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας χθες στο "Associated Press", δήλωσε σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι. Κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική

Οι μετανάστες που φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο, είναι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, και αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από το υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής που τους χορήγησε ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Μόλις αποβιβάστηκαν από το πλοίο, συνομίλησαν με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Ορισμένοι από τους μετανάστες υποστήριξαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έδεσε το σκάφος τους με σκοπό να το μεταφέρει πίσω στα τουρκικά ύδατα, κάτι που διαψεύδεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ένας άνδρας που αγνοείται η οικογένειά του δήλωσε ότι οι λιμενικοί τους εμπόδισαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Από το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζεται ότι η ανατροπή του πλοίου έγινε κατά την απότομη μετακίνηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός του αλιευτικού έπειτα από την πτώση δύο επιβαινόντων στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε Μη Κυβερνητική Οργάνωση ενώ στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα του υποδέχθηκε στο λιμάνι.

Σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

(με πληροφορίες από efsyn.gr, vima.gr)
 http://www.thepressproject.gr/article/55082

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου