Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013





ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Το πρωί της 5ης Αυγούστου 2013, το κράτος με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς  του, διοργανώνει άλλη μια υπερπαραγωγή εκκένωσης κατειλημμένων χώρων. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του είναι η πόλη της Πάτρας και συγκεκριμένα οι καταλήψεις του Παραρτήματος,  το Μαραγκοπούλειο και το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο ΤΕΙ. Με μια συγχρονισμένη επιχείρηση απαρτιζόμενη από μπάτσους, ρουφιάνους και τσιράκια του δημάρχου, οι «εστίες ανομίας» της Πάτρας  περνούν στα χέρια του φασιστικού κράτους, και σφραγίζονται οι είσοδοι των χώρων με τούβλα.  Κατά τη διάρκεια των εισβολών της αστυνομίας συνελήφθησαν  5 άτομα, που βρίσκονταν μέσα στο Μαραγκοπούλειο και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης, των διακεκριμένων φθορών, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της απείθειας, ενώ έγιναν και έντεκα προσαγωγές αλληλέγγυων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την κατάληψη.


Η κατάληψη του Παραρτήματος του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης είναι ένας χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες της τοπικής κοινωνίας.  Κατελήφθη για πρώτη φορά το Νοέμβρη του ’73, εν μέσω της εξέγερσης ενάντια στη χούντα, έγινε κέντρο του αντιδικτατορικού αγώνα και έκτοτε αποτέλεσε επίκεντρο πολύμορφων κοινωνικών αντιστάσεων, καθώς  φιλοξενούσε μεγάλο μέρος κινηματικών διαδικασιών (συνελεύσεις, εκδηλώσεις, ραδιοφωνικός σταθμός κ.α). Το Μαραγκοπούλειο βρίσκεται υπό κατάληψη από τον Οκτώβρη 2010,  στο εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες κτήριο του παλιού ΠΙΚΠΑ. Το συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης «Πέρασμα», το καταλαμβάνει και το επιτάσσει για να καλύψει ανάγκες του αγώνα για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση. Η πρώτη εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη έγινε το Δεκέμβρη του 2010, ωστόσο με την επιμονή των καταληψιών και των αλληλέγγυων, το κτήριο ανακαταλήφθηκε τρεις μέρες μετά. Στο χώρο της κατάληψης λειτουργούσε αυτοοργανωμένο καφενείο, δανειστική βιβλιοθήκη και βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων, και έχουν διοργανωθεί αρκετές εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβολές.

Η επίθεση του κράτους στις καταλήψεις της Πάτρας ούτε τυχαία είναι, ούτε μη αναμενόμενη. Είναι η  συνέχεια του κατασταλτικού έργου, που ξεκίνησε πριν 1 χρόνο, με την εκκένωση της δημοτικής αγοράς στην Κυψέλη και της κατάληψης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίστηκε με τις εισβολές και εκκενώσεις σε villa amalias, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ και κατάληψη Σκαραμαγκά, και τερμάτισε προσωρινά με την εισβολή στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη.  Ο καινούριος  γύρος καταστολής όμως άνοιξε τον προηγούμενο μήνα με την εισβολή και την εκκένωση της κατάληψης στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, «κελί της ελευθερίας», και τώρα συνεχίζεται στην Πάτρα. Η επίθεση στους χώρους αγώνα και αντίστασης, στα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τις καταλήψεις, αποτελεί μια ξεκάθαρα κεντρική πολιτική απόφαση και έχει ως στόχο να πλήξει τις δομές και υποδομές του ανταγωνιστικού κινήματος, να εξοντώσει υλικά και ηθικά τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές, που αποτελούν το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης, αλλά κυρίως να εντείνει το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης, και να εδραιώσει το δόγμα μηδενικής ανοχής ενάντια στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, που αντιπαλεύουν την κυριαρχία και τη βίαιη επέλαση της πάνω στις ζωές μας.
Είναι γεγονός ότι ο φασισμός εδραιώνεται και δείχνει απροκάλυπτα το πρόσωπο του. Η μόδα της ακροδεξιάς οδήγησε τους «δεξιούς νεοδημοκράτες» να στραφούν ακόμη δεξιότερα παίζοντας παιχνίδι με τη χρυσή αυγή, για το ποιος είναι  ο πιο φασίστας. Ένα παιχνίδι παραλόγου πάνω στις πλάτες αγωνιζόμενων ανθρώπων, ταλαιπωρημένων μεταναστών, εξαθλιωμένων ανέργων, κακοπληρωμένων εργαζομένων και απολυμένων, που ξαμολούν τα σκυλιά, τους μπάτσους να καταστείλουν ότι προκαλεί αντίδραση.

Οι αυτοοργανωμένοι χώροι,  μέσα στους οποίους αναπτύσσεται η αλληλεγγύη, η αμοιβαιότητα, η αυτοδιαχείριση,  η συντροφικότητα, η πολιτική ζύμωση, η ίδια η ζωή, δεν είναι απλά και μόνο μερικά ντουβάρια.  Το κράτος μπορεί να τους σφραγίσει, να τους γκρεμίσει ή να τους αφήσει να ρημάξουν. Επ’ ουδενί όμως δεν μπορεί να σφραγίσει τις ιδέες μας. Να ανακόψει τον αγώνα για ζωή και ελευθερία. Είμαστε και θα είμαστε ο παντοτινός του εφιάλτης μέχρι τη μέρα που οι καταπιεσμένοι  θα ανοίξουν το δρόμο για την αταξική κοινωνία της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Τον δρόμο για τον κομμουνισμό και την αναρχία!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΕΙΟ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΚΙ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

    LOCOS DEL PUEBLO





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου