Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Ενημέρωση από την επίσκεψη στο προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

Η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική κίνηση πολιτών Λιβαδειάς τη Παρασκευή 08/04 πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψη της στο προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας. Ο αριθμός των προσφύγων έχει πλέον ανέλθει στα 950 άτομα που στη πλειοψηφία τους είναι Σύριοι, λίγοι Ιρακινοί, Κούρδοι και Αφγανοί. Εκ των οποίων 250-300 είναι παιδιά.
Κατά την επίσκεψη μέλη της κίνησης συνομίλησαν τόσο με τους «υπεύθυνους» του καταυλισμού όσο και με διάφορους πρόσφυγες για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι εξής: Ηλεκτροδοτήθηκε πλέον ο καταυλισμός, τη σίτιση των ανθρώπων την έχει αναλάβει κέτερινγκ, ενώ η ιατρική κάλυψη των προσφύγων γίνεται από τον Ερυθρό Σταυρό (Ισπανικό τμήμα και ένα παράρτημα από τη Χαλκίδα) και γιατρό της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά το ξεχορτάριασμα του στρατοπέδου τα πρώτα φίδια ήδη έκαναν την εμφάνιση τους.
Τα σοβαρότερα προβλήματα που διαπιστώσαμε είναι η εντεινόμενη σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού και η ανυπαρξία ενημέρωσης για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.
Μεγάλο ζήτημα είναι το πόσιμο νερό. Η Π.Α. έχει διαθέσει μια υδροφόρα νερού κατάλληλο μόνο για πλύσιμο. Όλοι οι πρόσφυγες και κυρίως οικογένειες είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα πόσιμου νερού για τη κάλυψη των αναγκών τους, εφόσον το εμφιαλωμένο νερό παρέχεται με δελτίο! Η σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού αναμένεται, όπως είναι φυσικό, να ενταθεί όσο προχωράμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Μείζων πρόβλημα αναδεικνύεται η παντελής απουσία ενημέρωσης για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου από τους υπεύθυνους. Μια έλλειψη που είχαμε επισημάνει και στην πρώτη μας επίσκεψη την Τρίτη 22/3/2016.

Στο χώρο υπάρχει παρουσία ΜΚΟ ενώ για δεύτερη φορά διαπιστώθηκε απουσία κρατικών υπαλλήλων.

Ελλείψεις που παρουσιάζονται έντονα σε υλικά είναι: Εμφιαλωμένα νερά, απορρυπαντικά, λεκάνες πλαστικές και γενικότερα είδη υγιεινής.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία ενός υποτυπώδους σχολείου εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες. Ήδη έχουν δηλώσει προσφορά κάποιοι δάσκαλοι. Για όποιον ενδιαφέρεται και θα ήθελε να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει μέσω του email της συνέλευσης μας antifasistiki.livadeias@gmail.com ή μέσω του facebook μας https://www.facebook.com/antifasistiki.livadeias/

Οι θέσεις της Κίνησης για το προσφυγικό είναι γνωστές, θα επανέλθουμε με νέες πληροφορίες και ανακοινώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου