Την Τετάρτη μετανάστες που εργάζονταν σε έναν από τους μεγαλέμπορους φράουλας στην Μανωλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες, προέβησαν σε διαμαρτυρία προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Ως απάντηση, ο εργολάβος διέταξε τους επιστάτες – μπράβους του να ανοίξουν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα 38 από αυτούς να τραυματιστούν.


Μερικοί από τους τραυματισμένους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Ρίου όπου σήμερα το πρωί η αστυνομία , ξεπέρασε κάθε όριο περιφέροντας τους με κλούβα στην ασφάλεια Πατρών και ύστερα στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας. Η πρόφαση της αστυνομίας ήταν ότι χρειαζόντουσαν τις καταθέσεις εις βάρους του εργοδότη από τους μετανάστες που είναι μάρτυρες κατηγορίας. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόθεσή τους ήταν η υπεράσπιση ενός μεγαλοαφεντικού και η τρομοκράτηση όποιου τολμήσει αντισταθεί. Οι μετανάστες δεν δικαιούνται υπεράσπιση για να καταθέσουν και η έλλειψη ροζ καρτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για την απέλασή τους. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το ρατσιστικό έγκλημα εξαφανίζοντας τους μάρτυρες κατηγορίας και να αθωώσει τον εργοδότη.

Η συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Έρχεται ως συνέχεια των κυβερνητικών επιτάξεων στις απεργίες των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών. Δεν είναι διαφορετική από την καταστολή στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού ή την πρόσφατη επίθεση των μπράβων της ΠΑΣΠ ενάντια σε φοιτητές στα ΤΕΙ Πάτρας.

Η Χρυσή Αυγή αν και επίσημα βγήκε και καταδίκασε την βίαιη επίθεση, στην πραγματικότητα ονειρεύεται τέτοιες συνθήκες τρομοκρατίας και καταστολής σε εργασιακούς χώρους για όλους τους «από κάτω» και τις κάνει η ίδια πράξη όπως έχει φανεί από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες στα οποία άνεργοι θα βρίσκουν εργασία με συνεννόηση με αφεντικά στις ίδιες άθλιες συνθήκες που δουλεύουν σήμερα οι μετανάστες, ή οι δολοφονικές επιθέσεις σε μεμονωμένους μετανάστες, ομοφυλόφιλους και αγωνιστές.

Σαν Κίνηση ‘’Απελάστε το Ρατσισμό’’ πιστεύουμε ότι την απάντηση δεν πρόκειται να τη δώσει η κυβέρνηση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης που προσπαθούν να βγάλουν λάδι τον αυτουργό της επίθεσης. Η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί από την αριστερά, το οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα, τους ντόπιους και μετανάστες εργαζομένους ενωμένους. Την επόμενη περίοδο πρέπει όλοι μαζί, οι «από κάτω» να μην αφήσουμε να περάσει η τρομοκρατία της Κυβέρνησης.
Λόγω όλων των παραπάνω οι εκδηλώσεις του τριημέρου με αφορμή της μαύρης επετείου της 21ς Απρίλη αποκτούν αναβαθμισμένο χαρακτήρα και είναι αναγκαίο να μετατραπούν με μία πρώτη μαζική απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και της καταστολής καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ανατροπή του μαύρου μετώπου τρικομματικής και νεοναζί.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ!
ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Κίνηση ‘’Απελάστε το Ρατσισμό’’